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S.I. No. 166 of 2008

RECOGNITION OF PROFESSIONAL QUALIFICATIONS (HEALTH
AND SOCIAL CARE PROFESSIONS) (DIRECTIVE 2005/36/EC)

REGULATIONS, 2008

The Minister for Health and Children, in exercise of the powers conferred on
her by Section 3 of the European Communities Act, 1972 (No. 27 of 1972), as
amended by the European Communities Act 2007 (No. 18 of 2007), and for the
purpose of giving effect to: Council Directive No. 2005/36/EC of 7 September,
20051, Council Directive No 2006/100/EC of 20 November 20062 hereby makes
the following Regulations:

Citation

1. (1) These Regulations may be cited as the Recognition of Professional
Qualifications (Health and Social Care Professions) (Directive 2005/36/EC)
Regulations, 2008;

(2) These Regulations shall come into operation on the date they are signed
by the Minister.

Interpretation

2. In these Regulations—

“competent authority” means any authority or body empowered by the State
specifically to issue or receive training diplomas and other documents or infor-
mation and to receive the applications, and take the decisions, referred to in
these Regulations, the Professional Qualifications Regulations and the Pro-
fessional Qualifications Directive;

“Professional Qualifications Directive” means Directive 2005/36/EC of 7
September 2005 on the recognition of professional qualifications as amended by
Council Directive 2006/100/EC of 20 November 2006 adapting certain Directives
in the field of freedom of movement of persons by reason of the accession of
Bulgaria and Romania;

“Professional Qualifications Regulations” means the Recognition of Pro-
fessional Qualifications (Directive 2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I. No. 139
of 2008);

“the Minister” means the Minister for Health and Children;
1OJ L 255, 30.09.2005, p.22.
2OJ L 363, 20.12.2006, p.141.

Notice of the making of this Statutory Instrument was published in
“Iris Oifigiúil” of 10th June, 2008.
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Designation of Competent Authorities
3. (1) The competent authority in the State for the purposes of these Regu-

lations, the Professional Qualifications Regulations and the Professional Qualifi-
cations Directive shall be:

(a) in relation to the professions of Analytical Chemist, Audiologist,
Clinical Biochemist, Diagnostic Radiographer, Dietitian, Environ-
mental Health Officer, Occupational Therapist, Orthoptist, Podiatrist,
Psychologist, Radiation Therapist and Speech and Language Thera-
pist, the Minister for Health and Children;

(b) in relation to the professions of Advanced Paramedic, Emergency
Medical Technician and Paramedic, the Pre-Hospital Emergency
Care Council;

(c) in relation to the professions of Dispensing Optician and Optometrist,
Bórd na Radharcmháistóirı́/The Opticians Board;

(d) in relation to the profession of Medical Scientist, the Academy of
Medical Laboratory Science;

(e) in relation to the profession Physiotherapist, the Irish Society of Char-
tered Physiotherapists;

(f) in relation to the profession of Social Worker, the National Social
Work Qualifications Board.

(2) Notwithstanding paragraph (1), the Minister may designate any other per-
son, for such period as the Minister sees fit and specifies in the designation, also
to be a competent authority, subject to any limitations or conditions that he or
she decides, to grant approvals in relation to any or all of the matters referred
to in these Regulations, the Professional Qualifications Regulations and the Pro-
fessional Qualifications Directive.

(3) The Minister may at any time revoke or alter a designation made under
this Regulation.

Social Workers
4. The National Social Work Qualifications Board (Establishment) Order

1997 is hereby amended by—

(a) the substitution of the following for the definition of “non-national
qualification” in article 2:

“ “non-national qualification” means a professional social
work qualification obtained outside the State, which is
recognised by the National Social Work Qualifications
Board as equivalent to the National Qualification in Social
Work and includes any attestation of competence or evi-
dence of formal qualifications recognised by the National
Social Work Qualifications Board pursuant to Part 2 of the
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Recognition of Professional Qualifications (Directive
2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I. No. 139 of 2008);”

(b) the insertion of the following new paragraphs after paragraph (n) in
article 5:

“(o) comply with its obligations as competent authority in
relation to social workers under the Recognition of Pro-
fessional Qualifications (Directive 2005/36/EC) Regulations
2008 (S.I. No. 139 of 2008);

(p) maintain in accordance with rules made by the Board, a
record of persons providing the services of a social worker
in the State on a temporary and occasional basis pursuant
to Part 4 of the Recognition of Professional Qualifications
(Directive 2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I. No. 139 of
2008).”

Pre-hospital emergency care practitioners
5. The Pre-Hospital Emergency Care Council (Establishment) Order 2000

(S.I. No. 109 of 2000), as amended by the Pre-Hospital Emergency Care Council
(Establishment) Order 2000 (Amendment) Order 2004 (S.I. No. 575 of 2004), is
hereby amended by—

(a) the substitution of the following for the definitions of “advanced par-
amedic”, “emergency medical technician”, “pre-hospital emergency
care practitioner” and “paramedic” in article 2:

“advanced paramedic” means a person registered in:

(a) the advanced paramedic division of the register, or

(b) the visiting European advanced paramedic division of the
register.

“emergency medical technician” means a person registered in:

(a) the emergency medical technician division of the register,
or

(b) the visiting European emergency medical technician
division of the register.

“pre-hospital emergency care practitioner” means:

(i) a person who holds the N.Q.E.M.T. at any of the levels of
competence and whose name appears within any division
of the Register, or

(ii) a person who is providing the service of emergency medi-
cal technician, paramedic or advanced paramedic in the
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State on a temporary and occasional basis pursuant to Part
4 of the Recognition of Professional Qualifications
(Directive 2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I. No. 139 of
2008), and whose name appears within any division of
the register.

“paramedic” means a person registered in:

(a) the paramedic division of the register, or

(b) the visiting European paramedic division of the register.

(b) the substitution of the following for paragraph (d) in article 4:

“(d) upon request, assess the equivalence of professional qualifi-
cations in pre-hospital emergency care obtained from insti-
tutions other than recognised institutions, both within and
outside the State, and award the N.Q.E.M.T. as appropriate
at the level of competence determined by the Council. In
this regard, the Council shall comply with its obligations as
competent authority for emergency medical technicians,
paramedics and advanced paramedics under the general
system of recognition of professional qualifications provided
in Part 2 of the Recognition of Professional Qualifications
(Directive 2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I. No. 139 of
2008);”

(c) the substitution of the following for paragraph (s) in article 4:

(s) establish and maintain, in accordance with rules made by the
Council, a register of pre-hospital emergency care prac-
titioners (in this instrument referred to as the register) which
shall be divided into six divisions as follows:

(i) The emergency medical technician division — for hold-
ers of the N.Q.E.M.T. at the level of competence of
emergency medical technician,

(ii) The paramedic division — for holders of the N.Q.E.M.T.
at the level of competence of paramedic,

(iii) The advanced paramedic division — for holders of the
N.Q.E.M.T. at the level of competence of advanced
paramedic,

(iv) The visiting European emergency medical technician
division — for those providing the service of emergency
medical technician in the State on a temporary and
occasional basis pursuant to Part 4 of the Recognition
of Professional Qualifications (Directive 2005/36/EC)
Regulations 2008 (S.I. No. 139 of 2008),
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(v) The visiting European paramedic division — for those
providing the service of paramedic in the State on a tem-
porary and occasional basis pursuant to Part 4 of the
Recognition of Professional Qualifications (Directive
2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I. No. 139 of 2008),

(vi) The visiting European advanced paramedic division —
for those providing the service of advanced paramedic
in the State on a temporary and occasional basis pursu-
ant to Part 4 of the Recognition of Professional Qualifi-
cations (Directive 2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I.
No. 139 of 2008).”

(d) the insertion of the following new paragraphs following paragraph (s)
in article 4:

“(t) register, in the appropriate division of the register, any per-
son who wishes to provide the services of an emergency
medical technician, paramedic or advanced paramedic in the
State on a temporary or occasional basis and is entitled to
provide such services pursuant to Part 4 of the Recognition
of Professional Qualifications (Directive 2005/36/EC) Regu-
lations 2008 (S.I. No. 139 of 2008),

(u) comply with its obligations as competent authority in
relation to emergency medical technicians, paramedics and
advanced paramedics under the Recognition of Professional
Qualifications (Directive 2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I.
No. 139 of 2008).”

Optometrists and dispensing opticians
6. The Opticians Act 1956 (No. 17), as amended by the Opticians

(Amendment) Act 2003 (No. 22) is hereby amended by—

(a) inserting the following new definition in section 2:

“relevant state” means—

(a) a Member State of the European Union,

(b) a State that is a contracting state to the EEA Agreement
within the meaning given by the European Communities
(Amendment) Act 1993 (other than a Member State of the
European Union),

(c) the Swiss Confederation;
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(b) inserting the following subsections after subsection (5) of section 23:

“(6) As soon as conveniently may be after the entry into force of
this subsection, the Board shall, in accordance with rules, divide the
Register of Optometrists into the following two divisions—

(i) ‘Optometrists’

(ii) ‘Visiting European Optometrists’.

(7) Any person who, immediately before the division of the Register
of Optometrists pursuant to subsection (6), was registered in the Regis-
ter of Optometrists shall be registered in the division entitled
‘Optometrists’.”

(c) inserting—

“, in the division entitled ‘Optometrists’,” after the words “Regis-
ter of Optometrists” in—

(i) section 24, subsection (1),

(ii) section 25, subsection (1),

(iii) section 26, subsection (1).

(d) substituting the following for section 24A:

“24A. The Board shall, on receipt of the appropriate fee, register in
the Register of Optometrists, in the division entitled ‘Optometrists’, a
person who applies for registration and who—

(a) is a national of a relevant state, and

(b) is permitted to pursue the profession of optometrist in the
State by virtue of Part 2 of the Recognition of Professional
Qualifications (Directive 2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I.
No. 139 of 2008) (having, in particular, successfully com-
pleted any adaptation period, or passed any aptitude test,
that he may be required by the Board to undertake pursuant
to that Part of those Regulations).”

(e) inserting the following section after section 26:

“26A. (1) The Board shall register in the Register of Optometrists,
in the division entitled ‘Visiting European Optometrists’, any person
who wishes to provide the services of an optometrist in the State on a
temporary or occasional basis and is entitled to provide such services
pursuant to Part 4 of the Recognition of Professional Qualifications
(Directive 2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I. No. 139 of 2008).
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(2) A person registered pursuant to subsection (1) shall be removed
from the Register of Optometrists if—

(a) he is subject to a decision of a competent or judicial authority
of the State in which he is established as an optometrist
which has the effect that he is no longer lawfully established
in that State or that he is prohibited (even temporarily) from
practicing the profession there, or

(b) he otherwise ceases to be entitled to pursue the profession
on a temporary and occasional basis in the State pursuant
to Part 4 of the Recognition of Professional Qualifications
(Directive 2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I. No. 139 of
2008).

(3) Subsection (2) shall not prejudice the application, in relation to
persons registered pursuant to subsection (1), of any other provision
of this Act under which a registered optometrist’s name may be erased
from the Register of Optometrists.

(4) Persons registered pursuant to subsection (1) shall not be eligible
for election to the Board under section 10.”

(f) substituting “sections 24 to 26A” for “sections 24 to 26” in section 27.

(g) inserting the following subsections after subsection (5) of section 32:

“(6) As soon as conveniently may be after the entry into force of
this subsection, the Board shall, in accordance with rules, divide the
Register of Dispensing Opticians into the following two divisions—

(i) ‘Dispensing Opticians’

(ii) ‘Visiting European Dispensing Opticians’.

(7) Any person who, immediately before the division of the Register
of Dispensing Opticians pursuant to subsection (6), was registered in
the Register of Dispensing Opticians shall be registered in the division
entitled ‘Dispensing Opticians’.”

(h) inserting—

“, in the division entitled ‘Dispensing Opticians’,” after the words
“Register of Dispensing Opticians” in—

(i) section 33, subsection (1),

(ii) section 34, subsection (1),

(iii) section 35, subsection (1).
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(i) substituting the following for section 33A:

“33A. The Board shall, on receipt of the appropriate fee, register in the
Register of Dispensing Opticians, in the division entitled ‘Dispensing
Opticians’, a person who applies for registration and who—

(a) is a national of a relevant state, and

(b) is permitted to pursue the profession of dispensing optician in
the State by virtue of Part 2 of the Recognition of Professional
Qualifications (Directive 2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I. No.
139 of 2008) (having, in particular, successfully completed any
adaptation period, or passed any aptitude test, that he may be
required by the Board to undertake pursuant to that Part of
those Regulations).”

(j) the insertion of the following section after section 35:

“35A. (1) The Board shall register, in the Register of Dispensing
Opticians, in the division entitled ‘Visiting European Dispensing Opticians’,
any person who wishes to provide the services of a dispensing optician in
the State on a temporary or occasional basis and is entitled to provide such
services pursuant to Part 4 of the Recognition of Professional Qualifications
(Directive 2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I. No. 139 of 2008).

(2) A person registered pursuant to subsection (1) shall be removed from
the Register of Dispensing Opticians if—

(a) he is subject to a decision of a competent or judicial authority of
the State in which he is established as a dispensing optician which
has the effect that he is no longer lawfully established in that
State or that he is prohibited (even temporarily) from practicing
the profession there, or

(b) he otherwise ceases to be entitled to pursue the profession on a
temporary and occasional basis in the State pursuant to Part 4 of
the Recognition of Professional Qualifications (Directive
2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I. No. 139 of 2008).

(3) Subsection (2) shall not prejudice the application, in relation to per-
sons registered pursuant to subsection (1), of any other provision of this Act
under which a registered dispensing optician’s name may be erased from
the Register of Dispensing Opticians.

(4) Persons registered pursuant to subsection (1) shall not be eligible for
election to the Board under section 10.”

(k) substituting “sections 33 to 35A” for “sections 33 to 35” in section 36.”
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GIVEN under my Official Seal,
4 June 2008

MARY HARNEY,
Minister for Health and Children.

EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Instrument and does not purport to be a legal
interpretation)

The purpose of these Regulations is to designate certain bodies as competent
authorities in relation to certain health and social care professions under the
Recognition of Professional Qualifications (Directive 2005/36/EC) Regulations
2008 (S.I. No. 139 of 2008) and Council Directive 2005/36/EC of 7 September
2005 on the recognition of professional qualifications, as amended by Council
Directive 2006/100/EC of 20 November 2006, and to provide for the registration
of social workers, dispensing opticians, optometrists and pre-hospital emergency
care practitioners providing services on a temporary and occasional basis pursu-
ant to Part 4 of the Recognition of Professional Qualifications (Directive
2005/36/EC) Regulations 2008 (S.I. No. 139 of 2008).
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